Wandel tips

Wandelen is een uitstekende training met weinig impact. Verschillende studies tonen aan dat het meerdere fysieke en mentale voordelen biedt. Van het verminderen van angst tot het voorkomen van osteoporose, wandelen is een buitenactiviteit die voordelen biedt die verder gaan dan alleen natuur en plezier.

In tegenstelling tot het lopen op een loopband of een verhard pad is het wandelen in de buitenlucht veel meer. Soms met onvoorspelbare variabelen. Natuurlijk maken deze variabelen deel uit van wat het zo leuk maakt! Of je nu wandelt in de bossen in Nederland of de bergen in Oostenrijk, met of zonder wandelstokken, gebruik de volgende wandeltips om je eerste wandelingen tot een succes te maken.

 

BEGIN KLEIN EN KIES HET JUISTE PAD VOOR JOUW NIVEAU

Selecteer een wandeling die iets korter is dan de afstand die je normaal kunt lopen op een vlakke of verharde ondergrond. Om een schatting te maken van de tijd die nodig is om het pad te wandelen, berekent je een tempo van ongeveer 3 kilometer per uur. Bekijk vervolgens de eventuele hoogteverschillen en voeg een uur toe aan de geschatte wandeltijd voor elke 300 meter stijging. Nadat je een of twee keer op pad bent geweest, heb je een idee welke veranderingen in afstand en hoogte goed voor je werken.

MAAK JEZELF VERTROUWD MET HET PAD

Nadat je een route hebt geselecteerd, zoek een kaart van het gebied en bekijkt de gegevens. Er zijn enkele uitstekende online websites beschikbaar. Kijk of het parcours in een ronde loopt, of dat je dezelfde weg terug moet gaan. Let op kruisende paden waar je mogelijk een verkeerde afslag zou kunnen maken. Ik hou er ook van om een goede lunchplek te zoeken, zoals een meer of een piek met uitzicht.

CONTROLEER HET WEER

Voorafgaand aan je wandeling, en nogmaals een paar uur eerder, controleer het weer. Dit geeft je waardevolle informatie over hoe je je moet kleden en wat je moet inpakken. Als het weer slecht wordt voorspeld, geeft dit je de kans om je plannen te veranderen in plaats van verrast te worden als je al onderweg bent. Vergeet ook zeker niet om een app zoals buienrader op je telefoon te installeren.

VERTEL IEMAND WAAR JE ZAL ZIJN

Het is belangrijk dat iemand die niet mee wandelt, de route kent en weet wanneer hij zich zorgen moet maken en om hulp moet vragen. Opmerking Ik zei niet: “wanneer je verwacht dat je klaar bent.” De “zorgtijd” kan enkele uren later zijn dan je geplande finish. Dit kan verschillende redenen hebben; omdat je langzaam wandelen, een prachtig uitzicht hebt of misschien een pijnlijke enkel die ervoor zorgt dat je langzamer loopt dan normaal.

NEEM DE HOOGSTNOODZAKELIJKE DINGEN IN

Onderstaande hoogstnoodzakelijke spullen zijn artikelen die je zeker bij je moet hebben tijdens je wandeling:

Essentiële dingen;

  • Navigatie (kaart & kompas)
  • Bescherming tegen de zon (zonnebril en zonnebrandcrème)
  • Isolatie (extra kleding)
  • Verlichting (hoofdlamp of zaklamp)
  • EHBO-benodigdheden
  • Voeding en voldoende drinken
  • Wandelstokken
  • Toiletpapier

GOEDE SOKKEN & SCHOENEN

  • Om blessures en blaren te voorkomen zijn goede wandelschoenen en sokken essentieel. Kies voor een speciaalzaak en ga het liefst in de middag schoenen passen, je voeten zijn dan vaak iets opgezet. Voor lange afstandswandelingen in Nederland volstaan schoenen in de categorie B, dat zijn halfhoge of hoge trekkingschoenen. Voor de kortere afstanden is categorie A - laag en soepel - prima.
  • Wandel je ook in regen en sneeuw? Zorg dan voor schoeisel met Gore-Tex: water- en winddicht, maar wel zweet doorlatend.  Goeie sokken zijn net zo belangrijk. Draag bijvoorbeeld geen katoenen sokken in een Gore-Tex schoen. Juist dan heb je een sok nodig die het zweet niet absorbeert, maar doorlaat. Zorg dat de sokken naadloos zijn om irritaties te voorkomen. Houd qua kleding het drielagenprincipe aan: hemd of shirt als onderlaag (geen katoen, want dat blijft nat bij zweten), vest of sweater als tussenlaag en jack of regenkleding als buiten laag. Draag bij kou een muts. De meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd.​

EN VERDER..........

  • Zorg voor een comfortabele rugzak.
  • Laat jezelf goed zien als je in het donker wandelt. Zorg voor lichtjes aan je rugzak of arm of trek een reflecterend hesje aan.
  • Leuk is het ook om tijdens jouw wandeling bijvoorbeeld de Sports Tracker app te gebruiken, deze app houdt al jouw wandelresultaten bij zoals onder andere: De gewandelde kilometers, tijdduur, calorieën, gemiddelde snelheid, en nog veeel meer. Fijn om deze resultaten na afloop terug te zien. Het geeft jou een voldaan gevoel. Tevens houdt deze app al jouw wandelingen bij op jaarbasis via een jaarkalender en je kunt per wandeling foto's toevoegen.