Twee jaar geleden heb ik mijn allereerste wandeling gemaakt in de omgeving van Mheer. In coronatijd is toen mijn passie voor wandelen ontstaan. Vandaag ben ik terug gegaan naar deze prachtige omgeving om nu kennis te gaan maken met de andere kant van Mheer. Samen met wandelmaatje Rob Ploum ging ik dan ook met een stralend zonnetje in de lucht genieten van wederom een mooie wandeling. Tijdens deze heuvelachtige en grensoverschrijdende wandeling, wandelt u eerst door het bos omlaag en beneden in Mheer loopt u door de Steegstraat met enkele fraaie vakwerkhuizen. U volgt geruime tijd een mooi pad onderlangs het Hoogbos en steekt de Belgische grens over. In Libeek passeert u de Kampeerboerderij Hof van Libeek en dan daalt u een veldweg af met fraai uitzicht. U klimt via een avontuurlijk paadje door een grubbe omhoog en via de mooie kasteellaan komt u bij kasteel Mheer, een schitterend kasteel die u echt moet gezien. Na het bezoek aan het kasteel loopt u terug naar de parkeerplaats.
Een stukje geschiedenis:
Het huidige kasteel is gelegen tussen de oude wegen van 'sGravenvoeren naar Gulpen (via resp. Libeek en Terlinden) en is vermoedelijk ontstaan tijdens de ontginning van het Plateau van Magraten in de 11e-13e eeuw. De oudste bouwdelen (het fundament van de ronde toren) dateren wellicht uit die ontstaanstijd. Het eerste deel van het kasteelhuis werd gebouwd na de slag van Woeringen (1288), toen de Hertog van Brabant in de landsheerlijke rechten was getreden van het Graafschap Dalhem en het Hertogdom Limburg.
De eerste bekende bewoner was Wilhelmus (Willem) van Mere, die het huis in leen had van de hertog van Limburg en de bestuursmacht over het gebied in leen van de graaf van Dalhem. Willem wordt in 1314 genoemd in een register van hertog Jan II van Brabant. Of deze Willem van Mere familie is van ene ridder Gozewijn van Mere (genoemd in 1262-1272) en ene Willem van Mere (die rond 1200 Gulpens en Mheers land aan het Akens Mariastift zou hebben geschonken) is niet bekend. Deze leenmannen hadden nauwe betrekkingen met het geslacht Van Libeek, die hen opvolgden (Reinson de oudere en Reinson de jongere). Reinson de jongere had geen wettige kinderen. Toen hij in 1487 stierf ging de erfenis over naar zijn neef Jan van Imstenraedt, zoon van Reinsons zuster Maria van Libeek. Jans kleinkind Gerard van Imstenraedt verwierf in 1564 de heerlijke rechten over Mheer. Onder zijn bewind, en daarna van diens zoon Winand, werd de zuidvleugel gebouwd (1570). Onder diezelfde Winand van Imstenraedt werd ook de kasteelhoeve gebouwd (1612).
De familie van Imstenraedt verbleef vijf generaties lang op het kasteel. De laatste was Jan Adolf van Imstenraedt, die gehuwd was met Christina de Loë van Wissen. Door dit huwelijk werd voor het eerst de familienaam de Loë aan het kasteel verbonden, de naam van de huidige kasteelbewoner. Het genoemde echtpaar van Imstenraedt-de Loë bleef kinderloos, waardoor het kasteel door vererving in eigendom kwam van Christina's neef Philipp Christoffel baron de Loë, heer van Wissen en Conradsheim.
Reactie plaatsen
Reacties